Legjobb szülő

Legjobb szülő

A fogantatás pillanatától együtt vállaltad a felelősséget, a szeretetet az örömet, a büszkeséget, a gondoskodást és a lemondásokat is.
Azt vállaltad, hogy mindig megpróbálsz, a legjobb szülő lenni.

Hiába tervezed el milyen szülő leszel, ezt a helyzet fogja hozni, nem lehet előre egyértelmű sztereotípiákat gyártani, mikor vagy jó, vagy rossz a betöltött szülői szerepkörben. Viszont vannak alap iratlan szabályok erre vonatkozóan.

A saját értékrended és a felellőségérzeted szerint kell, hogy nevelj, hiszen nem lehet fellapozni egy könyvet, minden etetés vagy tisztába tevés után, hogy most mi következik.
Rengeteg energia nem önmagadat adni, ami a gyerekkel töltött minőségi idő kárára mehet.

Vannak fontossági sorrendek, érési tapasztalatok amin mindannyian átmegyünk, kivétel nélkül. Nem attól függ, hogy van e már gyermeked vagy sem, hiszen ahol több gyerek van, ott is mindegyik más, más bánásmódot igényel. Ha nem veszed észre magadtól, ki fogja vívni magának a másféle figyelmet. Megmutatva az utat önmagához.

Gyermeked iránti szeretetedet nem eszközökkel, hanem nyugalommal és jelenléttel mutatod ki, minden helyzetben. A legjobb szülői címet úgy vívhatod ki magadnak, hogy amiért felelősséget vállaltál, hogy neki a legjobb legyen, azt kicsit mélyebben megvizsgálod.

Mégpedig legjobb abból a szempontból, hogy nem kell helyetted döntéseket hoznia. Nem kérdezünk tőle olyan dolgokat, ami a felnőttekre tartozik, és az anyának és az apának kell eldöntenie, nem neki.
Legjobbat abból a szempontból, hogy merje kimutatni neked azt, aki ő valójában. Vehessen fel például olyan ruhát ami neki tetszik, amiben ő érzi jól magát, amire nem kell vigyáznia, mert ő önfeledten játszani szeretne, és nem pedig arra figyelni, hogy mit nem tehet meg aközben.
Legjobbat abból a szempontból, hogy azt szeret és ölel akit ő akar, és nem azt, aki neked tetszik. Ők még annyira tiszták és érdekmentesek, hogy nem tesznek különbséget származások között, engedjük ezeket megélni neki.
Legjobbat abból a szempontból, hogy olyan hobbit választhat amit  magáénak érez, és nem azt kell csinálnia amit a szülő kiválaszt a számára. Rendszerint választanak a szülők olyan hobbit/hivatást a gyereküknek amit ők nem tudtak megvalósítani, majd a gyerek megvalósítja azt az álmot amit a szülő nem tudott. Ez nem a gyereké, nem tud és nem is akar velük azonosulni. Itt most nem megyek bele abba, hogy milyen hatásai lehetnek ha mégis erőltetve vannak ezek a tevékenységek.
Legjobbat abból a szempontból, hogy merje kimutatni és elmondani a problémáit neked és ne legyenek éjjel azért rémálmai, mert egyedül érzi magát egy számára nyomasztó helyzetben. Értékeld a kis titkait, hogy elmondja azt ami bántja, és ne szídjuk le érte, hogy hogy kerülhetett olyan helyzetbe, mert többet nem fogja elmondani nekünk.
Legjobbat abból a szempontból, hogy példát mutat a szülő azzal, hogy kell viselkedni, mivel segíthet magán akkor, amikor azt érzi, összedőlt a világ. Egy nehéz helyzetben is felnőttként viselkedni, és nem lemenni síró gyerek állapotba, hogy oldja meg valaki helyettünk a problémát.

Ami pedig minden szülő számára kötelező lenne, megoldani azokat a problémákat, amik családon belül feszültséget okoznak.
Amennyiben nem törődik ezzel valamelyik vagy mindkét szülő, akkor ráterhelik azt a problémájukat a saját gyerekükre, mondván oldja meg valaki mert én nem tudtam, felnőtt szölőként sem.
Hordja ennek az energiáját, terhét a gyerek, amivel vagy tud kezdeni valamit  vagy nem. Az igazi felelősség itt kezdődik, ezek tudatában tenni vagy nem tenni valamit.
Ha a gyermek sem tulajdonít felnőttként a problémájának jelentőséget, ezt a csomagot tovább adja valaki másnak, általában majd a saját gyerekének.
Végig gondolni is sok és borzasztó nehéz, mennyi dolgot söprünk a szőnyeg alá, generációk óta.

A egyik legjobb elrendezési módszer erre a családállítás lehet. Ahol a családi rendet állítjuk vissza a helyére, ami után egy elrendeződés történik családon belül. Ez az elrendeződés kihat minden családtag életére, generációs terhek eshetnek le ilyenkor, minden családtag válláról.

A legjobb szülő feladata egy olyan bizalmi, biztonsági hidat felépíteni gyermekével, hogy azon büszkén, feltételek nélkül és bármikor hazataláljon.

Ne rontsuk el változtassuk meg őt a saját rossz mintáinkra.

Fekete Éva